M.C.Q : Chemical Bonding ( 1 to 1 0 )

LEVEL – I
1. Which of the following structure is most expected for molecule XeOF4 ?

(A) Tetrahedral

(B) Square pyramidal

(C) Square planar

(D) Octahedral

2. Which of the following species is diamagnetic ?

(A) O2+

(B) NO+

(C) NO

(D) O2

3. The common features among the species CN , CO , NO+ are

(A) Bond order three and isoelectronic

(B) Bond order three and weak field ligands

(C) Bond order two and π – acceptors

(D) Isoelectronic and weak field ligands

4. The correct order of hybridisation of the central atom in the following species NH3 [PtCl4]2– , PCl5and BCl3 is

(A) dsp2 , dsp3 , sp2 and sp3

(B) sp3 , dsp2 , dsp3 , dsp2

(C) dsp2 , sp2 , sp3 , dsp3

(D) dsp2 , sp3 , sp2 , dsp3

5. KF combines with HF to form KHF2 . The compounds contains the species

(A) K+ , F , H+

(B) K+ , F and HF

(C) K+ and HF2

(D) [KHF]+ and F2

6. The bond energies in NO, NO+ and NO follow the order

(A) NO+ > NO > NO

(B) NO > NO+ > NO–

(C) NO > NO > NO+

(D) NO+ > NO > NO

7. Intramolecular H-bonding is present in

(A) o-nitrophenol

(B) Salicylaldehyde

(C) m-nitrophenol

(D) Both (A) and (B)

8. Which of the following two are isostructural ?

(A) XeF2 IF2

(B) NH3 , BF3

(C) CO32– , SO32–

(D) PCl5 , ICl5

9. The correct order of increasing C – O bond length of CO, CO32– and CO2 is:

(A) CO32– < CO2 < CO

(B) CO2 < CO32– < CO

(C) CO < CO32– < CO2

(D) CO < CO2 < CO32–

10. Which one of the following has zero dipole moment ?

(A) ClF

(B) PCl3

(C) SiF4

(D) CFCl3

ANSWER:

1. B   2. B   3. A   4. B   5. C   6. A   7. D   8. A   9. C   10. C

Next Page »

M.C.Q : Chemical Bonding( 11 to 2 0 )

Leave a Reply