M.C.Q : Gaseous State ( 1 to 1 0 )

LEVEL – I
1. If the pressure of a given mass of gas is reduced to half and temperature is doubled simultaneous the volume will be

(A) Same as before

(B) Twice as before

(C) 1/4 the as before

(D) None

2. The molecules of a gas A travel four times faster than the molecules of gas B at same temperature. The ratio of molecular weights (MA / MB) is

(A) 1/16

(B) 4

(C) 1/4

(D) 16

3. The ratio of rms velocity to average velocity of gas molecules at a particular temperature is

(A) 1.086 : 1

(B) 1 : 1.086

(C) 2 : 1.086

(D) 1.086 : 2

4. X ml of H2 gas effuses through a hole in a container in 5 secs. The time taken for effusion of same volume of gas specified below under identical condition is

(A) 10 secs : He

(B) 20 secs : O2

(C) 25 secs : CO

(D) 55 secs : CO2

5. The compressibility factor for an ideal gas is

(A) 1.5

(B) 1

(C) 2

(D) ∞

6. On increasing temperature, the fraction of total gas molecule which has acquired most probable velocity will

(A) increase

(B) decrease

(C) remains constant

(D) cant say without knowing pressure

7. Which of the following pair will diffuse at the same rate ?

(A) CO2 and N2O

(B) CO2 and NO

(C) CO2 and CO

(D) N2O and NO

8. The value of Vander Waals constant ‘ a ‘ is maximum for

(A) helium

(B) nitrogen

(C) CH4

(D) NH3

9. A mixture of H2 and O2 in 2:1 volume is allowed to diffuse through a porous partition what is the composition of gas coming out initially

(A) 1:2

(B) 4:1

(C) 8:1

(D) 1:4

10. The temperature at which a real gas obeys the ideal gas laws at fairly wide range of pressure is

(A) Critical temperature

(B) Inversion temperature

(C) Boyel’s temperature

(D) Reduced temperature

ANSWER:

1. D 2. A 3. A 4. B 5. B 6. B 7. A 8. D 9. C 10. C

Next Page »

M.C.Q : Gaseous State( 11 to 20 )

Leave a Reply