M.C.Q : Periodic Properties ( 11 to 2 0 )

LEVEL – I
11. Amongst Cd , Hg , Ag , Au
The I.P. Value order will be

(A) Ag < Cd < Au < Hg

(B) Ag < Au < Cd < Hg

(C) Ag < Hg < Au < Cd

(D) Ag = Cl < Hg < Au

12. In Slater’s rule , the correct arrangement of electron are according to the extent of their screening

(A) (1s, 2s), 2p

(B) (1s), (2s, 2p)

(C) (1s), (2s), (2p)

(D) none of these

13. O–2 or S–2 formation is endothermic because

(A) more stability of O–2 or S–2

(B) more energy gain due to coupling

(C) electrostatic repulsion outweighs the energy gain due to coupling

(D) (a , b) both are correct

14. The complexing ability of Mn+2 , Fe+2 , Co+2 is

(A) Mn+2 < Fe+2 < CO+2

(B) Mn+2 < CO+2 < Fe+2

(C) Co+2 < Fe+2 < Mn+2

(D) None of these

15. The above phenomenon can be explained as the basis of

(A) Ionic potential of metal

(B) Electron affinity

(C) Ionisation potential

(D) None of these

16. Highest covalent character is found in which of the following

(A) CaF2

(B) CaCl2

(C) Cal2

(D) CaBr2

17. Which is correct in the following

(A) Radius of Cl atom is 0.99 A° , while that of Na+ ion is 1.54 A°

(B) Radius of Cl atom is 0.99 A° while that of Na atom is 1.54 A°

(C) The radius of Cl atom is 0.95 A° while that of Cl– ion is 0.81 A°

(D) Radius of Na atom is 0.95 A° , while that of Na+ ion is 1.54 A°

18. In the transition of Cu to Cu2+ , there is a decrease in

(A) Atomic number

(B) Atomic mass

(C) Equivalent weight

(D) Number of valency electrons

19. IP1 and IP2 of Mg are 178 and 348 kcal mole–1. The energy required for the reaction
Mg −> Mg2+ + 2e is

(A) +170 kcal

(B) +526 kcal

(C) –170 kcal

(D) –526 kcal

20. The IP1 , IP2 , IP3 , IP4 and IP5 of an element are 7.1 , 14.3 , 34.5 , 46.8 , 162.2 eV respectively. The element is likely to be

(A) Na

(B) Si

(C) F

(D) Ca

ANSWER:

11.(A)  12.(B)   13.(C)  14.(A)   15.(A)   16.(C)   17.(B)  18.(D)   19.(B)  20.(B)  

« Page » (1 to 10 )

 

Leave a Reply