M.C.Q : Periodic Properties ( 1 to 1 0 )

LEVEL – I
1. Alred – Rochow’s electronegatvity depends upon

(A) electron affinity

(B) effective nuclear charge

(C) radius

(D) (B) & (C) both

2. Mode of hybridisation affects

(A) ‘ s ‘ character of a bond pair electron

(B) ‘ s ‘ & ‘ p ‘ character of a bond pair

(C) none of these

(D) odd electron

3. The correct order of the size of the iodine species is:

(A) I > I + > I

(B) I > I > I +

(C) I + > I > I

(D) I > I > I+

4. Which of the following transitions involves maximum amount of energy ?

(A) M (g) −> M(g)

(B) M(g) −> M+(g)

(C) M+(g) −> M2+(g)

(D) M2+(g) −> M3+(g)

5. The law of triads is applicable to

(A) Hydrogen, oxygen, nitrogen

(B) Chlorine , bromine , iodine

(C) Sodium , neon , calcium

(D) None

6. Which is least soluble in water

(A) CaSO4

(B) MgSO4

(C) Na2SO4

(D) BaSO4

7. Which of the following gains electrons more easily

(A) X ( Cl , Br , I )

(B) OH

(C) H

(D) None

8. Which of the following bond is strongest

(A) C – C

(B) C – H

(C) C – O

(D) None

9. Which is soluble in water

(A) AgF

(D) AgCl

(C) AgBr

(D) Agl

10. Among NaF , NaCl , NaBr and Nal , the NaF has highest melting point because

(A) It has maximum ionic character

(B) It has minimum ionic character

(C) It has associated molecules

(D) It has least molecular weight

ANSWER:

1. (D) 2. (B) 3. (A) 4. (A) 5. (B) 6. (D) 7. (D) 8. (B) 9. (A) 10.(A)

Next Page »

M.C.Q : Periodic Properties( 11 to 20 )

Leave a Reply