M.C.Q : Stoichiometry ( 1 to 1 0 )

LEVEL – I
1. 22.7 ml of N/10 Na2CO3 solution neutralises 10.2 ml of a dilute H2SO4 . Then the volume of water that must be added to 400 ml of same H2SO4 to make it exactly N/10 is

(A) 245 ml

(B) 484.6 ml

(C) 480 ml

(D) 490.2 ml

2. The sulphate of a metal M contains 20% of M. This sulphate is isomorphous with ZnSO4.7H2O. The atomic weight of M is

(A) 12

(B) 24

(C) 36

(D) 48

3. 1.12 ml of a gas is produced at STP by the action of 41.2 mg of alcohol , ROH with methyl magnesium iodide. The molecular mass of alcohol is

(A) 16.0

(B) 41.2

(C) 84.2

(D) 156.0

4. Rearrange the following (I to IV) in the order of increasing maasses and choose the correct answer from (A), (B), (C) and (D) (Atomic mass of N = 14 , O = 16 , Cu = 63 ).
(I) 1 molecule of oxygen
(II) 1 atom of nitrogen
(III) 1 × 10–10 gm molecular weight of oxygen
(IV) 1 × 10–10 gm atomic weight of copper

(A) (II) < (I) < (III) < (IV)

(B) (IV) < (III) < (II) < (I)

(C) (II) < (III) < (I) < (IV)

(D) (III) < (IV) < (I) < (II)

5. One mole of calcium phosphide on reaction with excess of water gives

(A) One mole of phosphine

(B) Two moles of phosphoric acid

(C) Two moles of phosphine

(D) One mole of phosphorus pentaoxide

6. An aqueous solution of 6.3 gm oxalic acid dihydrate is made upto 250 ml. The volume of 0.1 N NaOH required to completely neutralise 10 ml of this solution is

(A) 40 ml

(B) 20 ml

(C) 10 ml

(D) 4 ml

7. If 0.5 mol of BaCl2 is mixed with 0.2 mol of Na3PO4 , the maximum number of moles of Ba3(PO4)2that can be formed is

(A) 0.7

(B) 0.5

(C) 0.30

(D) 0.10

8. 0.5 mol of H2SO4 is mixed with 0.2 mole of Ca(OH)2 . The maximum number of mole of CaSO4formed is

(A) 5

(B) 0.5

(C) 0.4

(D) 1.5

9. The hydrated salt Na2SO4.xH2O undergoes 55% loss in weight on heating and becomes anhydrous. The value of x will be

(A) 5

(B) 3

(C) 7

(D) 10

10. The percent loss in weight after heating a pure sample of KClO3 (molecular weight = 122.5) will be

(A) 12.25

(B) 24.50

(C) 39.18

(D) 49.0

ANSWER:

1. (D)  2. (C)  3. (C)  4. (A)  5. (C)  6. (A)  7. (D)  8. (A)  9. (D)  10.(D)

Next Page »

M.C.Q : Stoichiometry( 11 to 20 )

Leave a Reply