M.C.Q : Gravitation ( 1 to 1 0 )

LEVEL – I

1. The ratio of the inertial mass to gravitational mass is equal to

(A) 0.5

(B) 1

(C) 2

(D) no fixed number.

2. If the radius of earth were to shrink by one percent, its mass remaining the same, the acceleration due to gravity on the earth’s surface would

(A) decrease

(B) remains unchanged

(C) increase.

(D) none of these

3. Kepler’s third law of planetary motion provides information about

(A) areal velocity of a planet

(B) nature of motion of a planet

(C) ratio of time periods of two planets

(D) all the above

4. If a particle is slowly brought from reference point to another point P in a gravitational field, then work done per unit mass by the external agent is (at that point)

(A) gravitational force

(B) gravitational field intensity

(C) gravitation potential

(D) none of the above

5. The atmosphere is held to the earth by

(A) winds

(B) gravity

(C) clouds

(D) none of the above.

6. The time period of simple pendulum of infinite length is

(A) infinite

(B) 2π√(R/g)

(C) 2π√(g/R)

(D) (1/2π)√(R/g)

7. When a satellite has an elliptical orbit, the plane of the orbit

(A) sometimes passes through the centre of earth

(B) does not pass through the centre of earth

(C) passes through the centre of earth always

(D) none of the above.

8. The earth revolves round the sun in an elliptical orbit. Its speed is

(A) going on decreasing continuously

(B) greatest when it is closest to the sun

(C) greatest when it is farthest from the sun

(D) constant at all the points on the orbit.

9. Two satellites of masses m1 and m2 (m1 > m2) are revolving round the earth in circular orbits of radii r1 and r2 (r1 > r2) respectively. Which of the following statements is true regarding their speeds v1 and v2 ?

(A) v1 = v2

(B) v1 < v2

(C) v1 > v2

(D) (v1/r1) = (v2/r2)

10. Two satellites are orbiting around the earth in circular orbits of same radius. One of them is 10 times greater in mass than the other. Their period of revolutions are in the ratio

(A) 100:1

(B) 1:100

(C) 10:1

(D) 1:1

ANSWER:

1. B   2. C   3. C   4. C   5. B   6. B   7. C   8. B   9. B   10. D  

Next Page »

Leave a Reply