M.C.Q : Units & Dimensions ( 1 to 1 0 )

LEVEL – I

1. [ML-1T-2] is the dimensional formula of

(A) force

(B) coefficient of friction

(C) modulus of elasticity

(D) energy

2. The dimensional formula of coefficient of viscosity is

(A) [MLT-1]

(B) [M-1L2T-2]

(C) [ML-1T -1]

(D) none of these

3. On the basis of dimensional equation, the maximum number of unknown that can be found, is

(A) one

(B) two

(C) three

(D) four

4. If v stands for velocity of sound, E is elasticity and d the density, then find x in the equation v = (d/E)x

(A) 1

(B) ½

(C) 2

(D) -1/2

5. The multiplication of 10.610 with 0.210 upto correct number of significant figure is

(A) 2.2281

(B) 2.228

(C) 2.22

(D) 2.2

6. The measurement of radius of a circle has error of 1%. The error in measurement of its area is (A) 1%

(B) 2%

(C) 3%

(D) none of these

7. Dimensional formula of latent heat

(A) M0L2T-2

(B) MLT-2

(C) ML2T-2

(D) ML2T-2

8. In case of measurement of ‘g’, if error in measurement of length of pendulum is 2%, the percentage error in time period is1 %. The maximum error in measurement of g is

(A) 1 %

(B) 2 %

(C) 4 %

(D) no error.

9. If length of pendulum is increased by 2%. The time period will

(A) increases by 1%

(B) decreases by 1%

(C) increases by 2%

(D) decreases by 2%

10. If radian correction is not considered in specific heat measurement. The measured value of specific heat will be

(A) more than its actual value.

(B) less than its actual value.

(C) remains same as actual value.

(D) none of these.

ANSWER:

1.C   2. C   3. C   4. D   5. B   6. B   7. A   8 C   9. A   10. A  

Next Page »M.C.Q : Units & Dimensions ( 11 to 2 0 )

Leave a Reply