Circle | Co-ordinate Geometry Quiz

QUIZ – II

31. If the lines 2x – 3y – 5 = 0 and 3x – 4y = 7 are diameters of a circle of area 154 square units, then the equation of the circle is

(A) x2 + y2 + 2x – 2y – 62 = 0

(B) x2 + y2 + 2x – 2y – 47 = 0

(C) x2 + y2 – 2x + 2y – 47 = 0

(D) x2 + y2 – 2x + 2y – 62 = 0

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

32. The circles x2 + y2 + x + y = 0 and x2 + y2 + x – y = 0 intersect at an angle of

(A) π/6

(B) π/4

(C) π/3

(D) π/2

Click to See Answer :
Ans: (D)

 

33. The centres of a set of circles, each of radius 3, lie on the circle x2 + y2 = 25. The locus of any point with such circle is

(A) 4 ≤ x2 + y2 ≤ 64

(B) x2 + y2 ≤ 25

(C) x2 + y2 ≥ 25

(D) 3 ≤ x2 + y2 ≤ 9

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

34. The chords of contact of the pair of tangents drawn from each point on the line 2x + y = 4 to the circle x2 + y2 =1 pass through a fixed point

(A) (2, 4)

(B) (–1/2 , –1/4)

(C) (1/2 , 1/4)

(D) (-2 , -4)

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

35. Equation of a circle S(x, y) = 0 , ( S(2 , 3) = 16 ) which touches the line 3x + 4y – 7 = 0 at (1, 1) is given by

(A) x2 +y2 +x +2y –5 =0

(B) x2 + y2 + 2x + 2y – 6 = 0

(C) x2 +y2 +4x –6y =0

(D) none of these

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

36. If a circle S(x , y) = 0 touches at the point (2 , 3) of the line x + y = 5 and S(1 , 2) = 0 , then radius of such circle

(A) 2 units

(B) 4 units

(C) 1/2 units

(D) 1/√2 units

Click to See Answer :
Ans: (D)

 

37. The number of common tangents that can be drawn to the circle x2 + y2 – 4x – 6y – 3 = 0 and x2 + y2 + 2x + 2y + 1 = 0 is

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

38. A circle S of radius ‘a’ is the director circle of another circle S1 . S1 is the director circle of circle S2 and so on. If the sum of the radii of all these circles is 2, then the value of a is

(A) 2 + √2

(B) 2 – √2

(C) 2 – 1/√2

(D) 2 + 1/√2

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

39. If the distance of the chord of contact of a circle from any point on its director circle is α , then the radius of the circle is

(A) 2α

(B) √(2α)

(C) √2 α

(D) 2 √α

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

40. Let AB be a chord of the circle x2 + y2 = r2 subtending a right angle at the centre. Then the centroid of the triangle PAB as P moves on the circle is

(A) a parabola

(B) an ellipse

(C) a circle

(D) a pair of straight lines

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

41. The locus of centres of circles touching the lines x + 2y = 0 and x – 2y = 0 is

(A) xy = 0

(B) x = 1

(C) y = 1

(D) none of these

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

42. The range of values of λ for which the circles x2 + y2 = 4 and x2 + y2 – 4λx + 9 = 0 have two common tangents is

(A) λ ∈ [-13/8 , 13/8]

(B) λ > 13/8 Or λ < -13/8

(C) λ∈(1, 13/8)

(D) none of these

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

43. If the points A (1, 4) and B are symmetrical about the tangent to the circle x2 + y2 – x + y = 0 at the origin then co-ordinates of B are

(A) (1, 2)

(B) (√2 , 1)

(C) (4, 1)

(D) none of these

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

44. The equation of any tangent to the circle x2 + y2 – 2x + 4y – 4 = 0 is

(A) y = m (x – 1) + 3√(1+m2) – 2

(B) y = mx + 3√(1+m2)

(C) y = mx + 3√(1+m2)-2

(D) none of these

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

45. Two tangents to the circle x2 + y2 = 4 at the points A and B meet at P (- 4 , 0). The area of the quadrilateral PAOB, where O is the origin is

(A) 4

(B) 6√2

(C) 4√3

(D) none of these

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

46. The line λx + μy = 1 is a normal to the circle 2x2 + 2y2 – 5x + 6y – 1 = 0 if

(A) 5λ – 6μ = 2

(B) 4 + 5μ = 6λ

(C) 4 + 6μ = 5λ

(D) none of these

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

47. The equation of the smallest circle passing through the points of intersection of the line x + y = 1 and the circle x2 + y2 = 9 is

(A) x2 + y2 + x + y – 8 = 0

(B) x2 + y2 – x – y – 8 = 0

(C) x2 + y2 – x + y – 8 = 0

(D) none of these

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

48. The members of a family of circles are given by the equation 2 (x2+ y2) + λx -(1 + λ2) y -10 = 0. The number of circles belonging to the family that are cut orthogonally by the fixed circle x2 + y2 + 4x + 6y + 3 = 0 is

(A) 2

(B) 1

(C) 0

(D) none of these

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

49. The equation of the incircle of the triangle formed by the axes and the line 4x + 3y = 6 is

(A) x2 + y2 – 6x – 6y + 9 = 0

(B) 4 (x2 + y2 – x – y) + 1 = 0

(C) 4 (x2 + y2 + x + y) + 1 = 0

(D) none of these

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

50. The equation of circumcircle of an equilateral triangle is x2 + y2 + 2gx + 2fy + c = 0 and one vertex of the triangle is (1, 1). The equation of incircle of the triangle is

(A) 4 (x2 + y2) = g2 + f2

(B) 4 (x2 + y2) + 8gx + 8fy = (1 – g) (1 + 3g) + (1 – f) (1 + 3f)

(C) 4 (x2 + y2) + 8gx + 8fy = g2 + f2

(D) none of these

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Click to See All Answers :
31. C   32. D   33. A   34. C   35. A   36. D   37. C   38. B   39. C   40. C
41. A   42. B   43. C   44. A   45. C   46. C 47. B 48. A 49. B 50. B

 

← Quiz-I

Leave a Reply