Quizzes : concept of Acids & bases

QUIZ – I

Q:1. Which one of following is the strongest acid

(A) ClO3

(B) ClO2

(C) ClO4

(D) ClO

Click to See Answer :
Ans: (D)

 

Q:2. The conjugate acid of HS2O7 is

(A) H2S2O7

(B) H2SO4

(C)HS2O6+ 

(D) HSO4

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Q:3. Among the following weakest acid is

(A) HNO3

(B) H3AsO4

(C) H3SbO4

(D) H­3PO4

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

Q:4. Increasing order of Lewis acid strength

AlCl3    GaCl3  InCl3

I           II          III

(A) I < II < III
(B) III < II < I

(C) II < I < III

(D) III < I < II

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Q:5. Which one of following is the strongest acid

(A) H3PO4

(B) H3PO2

(C) H3PO3

(D) H2SO3

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

Q:6. What is the decreasing order of strength of bases

(A) CH3 – CH2 > NH2 > H – C º C > OH

(B) H – C º C > CH3– CH2 > NH2 > OH

(C) OH > NH2 > H- C º C > CH3-CH2

(D) NH2 > H – C º C > OH > CH3 -CH2

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Q:7. Which of the following is a soft base ?

(A) R2S

(B) NH3

(C) H2O

(D) Cu=

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Q:8. Amongst the following the most basic compound is

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Q:9. Which of the following is strongest Lewis acid

(A) CH3

(B) F

(C) NH2

(D) OH

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Q:10. The conjugate base of H3O+  is

(A) H2O

(B) OH

(C) H+

(D) None of these

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Q:11. The conjugate acid of S2O8–2

(A) H2S2O8

(B) H2SO4

(C) HSO4

(D) HS2O8

Click to See Answer :
Ans: (D)

 

Q:12. The following acids have been arranged in order of decreasing acid strength. Identify the correct order.

ClOH (I)     BrOH  (II)    IOH (III)

(A) I > II > III

(B) II > I > III

(C) III > II > I

(D) I > III > II

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Q:13. Which of the following are amphiprotic in nature ?

(A) OH

(B) H2PO2

(C) HSO3

(D) HF

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Q:14.Among the following compounds, the strongest acid is

(A) HC º CH

(B) C6H6

(C) C2H6

(D) CH3OH

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Q:15. With reference to protonic acid which of the following statement is correct ?

(A) PH3 is more basic than NH3

(B) PH3 is less basic than NH3

(C)PH3 is equally basic than NH3

(D) PH3 is amphoteric while NH3 is basic

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Q:16. Acetic acid is a conjugate base of which acid.

(A) CH3COO

(B) CH3CH2COO

(C) CH3COOH2+

(D) None

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

Q:17. Conjugate base of NH3 is

(A) NH2

(B) NH­4+

(C) NH4OH

(D) NH2OH

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Q:18. Which of the following is the soft base ?

(A) CO32– ion

(B) CO

(C) Ce3+

(D) Pb2+

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Q:19. Which among the following is the strongest base

(A) Be(OH)2

(B) Mg(OH)2

(C) Ba(OH)2

(D) Sr(OH)2

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

Q:20. The conjugate acid of NH3 is

(A) NH2

(B) NH2OH

(C) NH4+

(D) N2H4

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

Q:21. In the equilibrium CH3COOH + HF $\rightleftharpoons $ CH3COOH2+ + F

(A) F is the conjugate acid of CH3COOH

(B) F is the conjugate base of HF

(C) CH3COOH is the conjugate acid of

(D)  is the conjugate base of CH3COOH.

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Q:22. Which of the following statements is/are correct?

(A) Maleic acid is a stronger acid than fumaric acid but maleate monoanion is a weaker acid than fumarate monoanion

(B) Maleic acid is a stronger acid than fumaric acid and also maleate monoanion is a stronger acid than fumarate monoanion

(C) Maleic acid is a weaker acid than fumaric acid but maleate monoanion is a stronger acid than fumarate monoanion

(D) Maleic acid is a weaker acid than Fumaric acid and also maleate monoanion is a weaker acid than fumarate monoanion.

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Q:23. Which of the following is the strongest acid

(A) HNO3

(B) H2SO4

(C) HNO2

(D) All have same strength

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Q:24. Which of the following species is an acid and also a conjugate base of another acid

(A)  HSO4

(B) H2SO4

(C) OH

(D) H3O+

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Q:25. Which of the following orders regarding acid strength is correct ?

(A) HCOOH < CH3COOH < PhCOOH

(B) HCOOH > PhCOOH > CH3COOH

(C) HCOOH > CH3COOH > PhCOOH

(D) CH3COOH > HCOOH > PhCOOH

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Q:26. The following equilibrium is established when hydrogen chloride is dissolved in acetic acid.

HCl + CH3COOH → Cl + CH3COOH2+

The set that characteristics the conjugate acid-base pair is

(A) (HCl, CH3COOH) and (CH­3COOH2+ and Cl)

(B) (HCl, CH3COOH2+) and (CH3COOH, Cl)

(C) (CH3COOH2+, HCl) and  (Cl, CH3COOH)

(D) (HCl, Cl) and (CH3COOH2+, CH3COOH)

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Q:27. In the following compounds, the order of acidity is

(A) III > IV > I > II

(B) I > IV > III > II

(C) II > I > III > IV

(D) IV > III > I > II

Click to See Answer :
Ans: (D)

 

Q:28. Of the following orders regarding basicity, which one is correct

(A) CH3CH2NH2 > PhCONH2 > CH3CONH2

(B) CH3CH2NH2 > PhCONH2 > CH3CONH2

(C) CH3CH2NH2 > PhCONH2 < CH3CONH2

(D) CH3CH2NH2 < PhCONH2 < CH3CONH2

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Q:29. In the following compounds, the order of basicity

(A) IV > I > III > II

(B) III > I > IV > II

(C) II > I > III > IV

(D) I > III > II > IV

Click to See Answer :
Ans: (D)

 

Q:30. The conjugate base of $[ Cr(H_2 O)_5 Cl]^{2+} $ is

(A) $[ Cr(H_2 O)_5 ]^{3+} $

(B) $[ Cr(H_2 O)_4 Cl]^{2+} $

(C) $[ Cr(H_2 O)_4 O HCl]^{3+} $

(D) $[ Cr(H_2 O)_4 O HCl]^{+} $

Click to See Answer :
Ans: (D)

 

Click to See All Answers :
1. (D) 2. (A) 3. (C) 4. (B) 5. (C) 6. (A) 7. (A) 8. (A) 9. (A) 10. (A) 11. (D) 12. (A) 13. (A) 14. (A) 15. (B)
16. (C) 17. (A) 18. (B) 19. (C) 20. (C) 21. (B) 22. (A) 23. (B) 24. (A) 25. (B) 26. (A) 27. (D) 28. (A) 29. (D) 30. (D)