Quizzes : Periodic Properties

QUIZ TEST- I

Question :1. Alred – Rochow’s electronegatvity depends upon

(A) electron affinity

(B) effective nuclear charge

(C) radius

(D) (B) & (C) both

Click to See Answer :
Ans: (D)

 

Question :2. Mode of hybridisation affects

(A) ‘s’ character of a bond pair electron

(B) ‘s’ & ‘p’ character of a bond pair

(C) none of these

(D) odd electron

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Question :3. The correct order of the size of the iodine species is:

(A) I > I+ > I

(B) I > I–‑ > I+

(C) I+ > I > I

(D) I > I > I+

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Question :4. Which of the following transitions involves maximum amount of energy ?

(A) M(g) → M(g)

(B) M(g) → M+(g)

(C) M+(g) → M2+(g)

(D) M2+(g) → M3+(g)

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Question :5.  The law of triads is applicable to

(A) Hydrogen, oxygen, nitrogen

(B) Chlorine, bromine, iodine

(C) Sodium, neon, calcium

(D) None

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Question :6.  Which is least soluble in water

(A) CaSO4

(B) MgSO4

(C) Na2SO4

(D) BaSO4

Click to See Answer :
Ans: (D)

 

Question :7.  Which of the following gains electrons more easily

(A) X (Cl, Br, I)

(B) OH

(C) H

(D) None

Click to See Answer :
Ans: (D)

 

Question :8. Which of the following bond is strongest

(A) C – C

(B) C – H

(C) C – O

(D) None

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Question :9.  Which is soluble in water

(A) AgF

(D) AgCl

(C) AgBr

(D) Agl

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Question :10. Among NaF, NaCl, NaBr and Nal, the NaF has highest melting point because

(A) It has maximum ionic character

(B) It has minimum ionic character

(C) It has associated molecules

(D) It has least molecular weight

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Question :11. Amongst Cd, Hg, Ag, Au .The I.P. Value order will be

(A) Ag < Cd < Au < Hg

(B) Ag < Au < Cd < Hg

(C) Ag < Hg < Au < Cd

(D) Ag = Cl < Hg < Au

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Question :12. In Slater’s rule, the correct arrangement of electron are according to the extent of their screening

(A) (1s, 2s), 2p

(B) (1s), (2s, 2p)

(C) (1s), (2s), (2p)

(D) none of these

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Question :13. O–2 or S–2 formation is endothermic because

(A) more stability of O–2 or S–2

(B) more energy gain due to coupling

(C) electrostatic repulsion outweighs the energy gain due to coupling

(D) (a, b) both are correct

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

Question :14. The complexing ability of Mn+2, Fe+2, Co+2 is

(A) Mn+2 < Fe+2 < CO+2

(B) Mn+2 < CO+2 < Fe+2

(C) Co+2 < Fe+2 < Mn+2

(D) None of these

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Question :15. The above phenomenon can be explained as the basis of

(A) Ionic potential of metal

(B) Electron affinity

(C) Ionisation potential

(D) None of these

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Question :16. Highest covalent character is found in which of the following

(A) CaF2

(B) CaCl2

(C) Cal2

(D) CaBr2

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

Question :17. Which is correct in the following

(A) Radius of Cl atom is 0.99 Å, while that of Na+ ion is 1.54 Å

(B) Radius of Cl atom is 0.99 Å while that of Na atom is 1.54 Å

(C) The radius of Cl atom is 0.95 Å while that of Cl ion is 0.81 Å

(D) Radius of Na atom is 0.95 Å, while that of Na+ ion is 1.54 Å

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Question :18. In the transition of Cu to Cu2+, there is a decrease in

(A) Atomic number

(B) Atomic mass

(C) Equivalent weight

(D) Number of valency electrons

Click to See Answer :
Ans: (D)

 

Question :19.  IP1 and IP2 of Mg are 178 and 348 kcal mole–1. The energy required for the reaction Mg → Mg2+ + 2e is

(A) +170 kcal

(B) +526 kcal

(C) –170 kcal

(D) –526 kcal

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Question :20. The IP1, IP2, IP3, IP4 and IP5 of an element are 7.1, 14.3, 34.5, 46.8, 162.2 eV respectively. The element is likely to be

(A) Na

(B) Si

(C) F

(D) Ca

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Click to See All Answers :
1. (D) 2. (B) 3. (A) 4. (A) 5. (B) 6. (D) 7. (D) 8. (B) 9. (A) 10. (A)

11. (A) 12. (B) 13. (C) 14. (A) 15. (A) 16. (C) 17. (B) 18. (D) 19. (B) 20. (B)