Quizzes : Solid State

QUIZ TEST – I

The co-ordination number of metal crystallizing in a hexagonal close packed structure is

(A) 12

(B) 4

(C) 8

(D) 6

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Q:2. The unit cell with crystallographic dimensions

a = b ≠ c, a = b = g = 90° is

(A) Cubic

(B) Tetragonal

(C) Monoclinic

(D) Hexagonal

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Q:3. The anions (A) form hexagonal closest packing and atoms (C) occupy only 2/3 of octahedral voids in it, then the general formula of the compound is

(A) CA

(B) C2A2

(C) C2A3

(D) C3A2

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

Q:4. Silver iodide has the same structure as zinc sulfide, and its density is 5.67gcm–3. The edge length of the unit cell is

(A) 4.50 Å

(B) 5.50 Å

(C) 6.50 Å

(D) 7.50 Å

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

Q:5. In the closest packing of atom A of radius ra, the radius of atom B that can be fitted in tetrahedral void is

(A) 0.225

(B) 0.155 ra

(C) 0.414 ra

(D) 0.732 ra

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Q:6. If the unit cell length of sodium chloride crystal is 600pm, then its density will be

(A) 2.165gm/cm3

(B) 3.247gm/cm3

(C) 1.79 gm/cm3

(D) 1.082 gm/cm3

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

Q:7. In a cubic packed structure of mixed oxides, the lattice is made up of oxide ions, one fifth of tetrahedral voids are occupied by divalent (X++) ions, while one-half of the octahedral voids are occupied by trivalent ions (Y+++), then the formula of the oxides.

(A) XY2O4

(B) X2YO4

(C) X4Y5O10

(D) X5Y4O10

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

Q:8. If three elements X, Y & Z crystallized in cubic solid lattice with X atoms at corners, Y atoms at cube centre & Z-atoms at the edges, then the formula of the compound is:

(A) XYZ

(B) XY3Z

(C) XYZ3

(D)X3YZ

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

Q:9. A compound XY crystallizes in bcc lattice with unit cell edge-length of 480pm, if the radius of Y is 225 pm, then the radius of X+ is­

(A) 190.70pm

(B) 225pm

(C) 127.5pm

(D) None

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Q:10. If the edge-length of the unit cell of Sodium chloride is 600pm, and the ionic radius of Cl ion is 190pm, then the ionic radius of Na+ ion is

(A) 310pm

(B) 110pm

(C) 220pm

(D) None

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Q:11. In a solid lattice the cation and anion both have left a lattice site. The lattice defect is known as.

(A) interstitial defect

(B) valency defect

(C) frenkel defect

(D) schottky defect

Click to See Answer :
Ans: (D)

 

Q:12. The number of tetrahedral and octahedral voids in hexagonal primitive unit cell are

(A) 8,4

(B) 2,1

(C) 12,6

(D) 6,12

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

Q:13. The rank of atoms in the hexagonal until cell is

(A) 4

(B) 3

(C) 5

(D) 6

Click to See Answer :
Ans: (D)

 

Q: 14. The structure of CsCl Crystal is

(A) bcc lattice

(B) fcc lattice

(D) Octahedral

(D) None

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Q:15. In hexagonal primitive unit cell, the Corner is shared by

(A) 4 Unit cells

(B) 6-unit cells

(C) 3 unit cells

(D) 5 unit cells

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Q:16. An alloy of copper, silver and gold is found to have copper constituting the ccp lattice. If silver atoms occupy the edge centres and gold is present at body centre, the alloy has a formula.

(A) Cu4Ag2Au

(B) Cu4Ag4Au

(C) Cu4Ag3Au

(D) CuAgAu

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

Q:17. A substance has density of 2 kg dm-3 & it crystallizes to fcc lattice with edge-length equal to 700 pm, then the molar mass of the substance is

(A) 74.50 gm mol-1

(B) 103.30 gm mol-1

(C) 56.02 gm mol-1

(D) 65.36 gm mol-1

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Q:18. A common example of spinel strcuture is

(A) Fe2O3

(B) FeO

(C) Fe3O4

(D) FeCl3

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

Q:19. In closest packing of atoms

(A)The size of tetrahedral void is greater than that of the octahedral void.

(B)The size of the tetrahedral void is smaller than that of the octahedral void.

(C)The size of tetrahedral void is equal to that of the octahedral void.

(C)The size of tetrahedral void may be larger or smaller or equal to that of the octahedral void depending upon the size of atoms.

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Q:20. If a be the edge-length of the unit cell, r be the radius of an atom, then for face centered cubic lattice, the correct relation is

(A) 4r = √3 a

(B) 4r = √2 a

(C) 4a = √3 r

(D) None

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Q:21. When an ion leaves its correct lattice site and occupies interstitial sites in its crystal lattice, it is called

(A) Crystal defect

(B) Frenkel defect

(C) Schottky defect

(D) None

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Q:22. The 8 : 8 type of packing is present in ?

(A) CsCl

(B) KCl

(C) NaCl

(D) MgF2

Click to See Answer :
Ans: (A)

 

Q:23. A face centre atom corner atom in the hexagonal unit cell structure is shared with

(A) 4-unit cells

(B) 3-unit cells

(C) 6-unit cells

(D) None

Click to See Answer :
Ans: (C)

 

Q: 24. KBr shows, which of the following defects ?

(A) Frenkel defect

(B) Schottky defect

(C) Metal excess defeat

(D) Metal deficiency

Click to See Answer :
Ans: (B)

 

Q:25. If in diamond, there is a unit cell of carbon atoms as fcc and if carbon atom is sp3 what fractions of void are occupied by carbon atom.

(A) 25% Tetrahedral

(B) 50% Tetrahedral

(C) 25% Octahedral

(D) 50% Octahedral

Click to See Answer :
Ans: (D)

 

Q:26. Which of the following doesn’t crystallise in the rock-salt structure ?

(A) NaCl

(B) KCl

(C) MgCl2

(D) CsCl

Click to See Answer :
Ans: (D)

 

Click to See All Answers :
1. (A) 2. (B) 3. (C) 4. (C) 5 (A) 6. (C) 7. (C) 8. (C) 9. (A) 10. (B) 11. (D) 12. (C) 13. (D)

14. (A) 15. (B) 16. (C) 17. (B) 18. (C) 19. (B) 20. (B) 21. (B) 22. (A) 23. (C) 24. (B) 25. (D) 26. (D)